söndag 16 oktober 2016

Intervju med
Black Magic Fools
7 Oktober 2016
Palatset Linköping

Black Magic Fools.
Hej och välkomna hit!

Hej!

Känns det bra inför ikväll?

Pontus: Ja det kommer bli jäkligt kul. Vi har spelat här en gång förut, men det är typ fyra år sedan. På en halloween, då var det inte så mycket folk, så vi hoppas det blir mer folk ikväll.

Björn: Var det Zombiekrig vi spelade med då?

Pontus: Nej, Zombiesuckers.

Mats: Sen har vi kört The Crypt och Lórient, båda gångerna har det varit lyckat. Så hoppas det blir det ikväll med.

Ni blandar metal med medeltidsmusik, varifrån kom den idén?

Pontus: Jag har spelat i lite medeltidsgrupper och sånt innan, sen har jag alltid varit hårdrockare. Sen blev det lite av det bästa från båda världarna på nåt sätt. Mixar man ihop det här, så blev det jävligt bra helt enkelt, tycker vi själva i alla fall. Sen lyssnade jag mycket på Eluveite, nån gång när bandet bildades, 2008 nån gång. Jag tyckte att det där vore kul och göra något liknande med.

Björn: Vi satte vår egen tvist på det.

Pontus: Ja, det gjorde vi verkligen.

Hur började historien med Black Magic Fools?

Björn: Vi tackade ju ja till en spelning trots att vi inte hade något band.

Pontus: Jag var med i ett rockband innan här, så fick vi en spelning på Henriksberg i Göteborg, men det bandet splittrades, och jag oh shit, jag vill ju spela ju. Oj, jag har en säckpipa, sen hade jag en kompis som hette Crille, som spelade gitarr, vi satte ihop nånting konstigt, sen hittade vi Björn på halloween, det var halloweenfest på Trädgårn i Göteborg. Oh spelar du trummor, på den vägen är det liksom.

Ni har spelat på både Metaltown och Söderköpings Gästabud. Vilket ställe är roligast och spela på?

Björn: Två helt olika ställen.

Mats: Gästabudet är lite som medeltidsveckan, alla är klädda i medeltidskläder, och det är fullt med spelningar överallt. Så fick vi köra ett metalset där, så fick vi det bästa från båda världar, samtidigt samma helg, så det var roligt.

Spelningarna skiljer sig lite från varandra kan jag tänka?

Pontus: Ja, vi försöker blanda in mer upphottad medeltidslåtar då, än vad vi gör ikväll. På Metaltown spelade vi mycket eget, lite annan publik med. Det märks ju när vi är iväg och spelar på en ren metalscen, då är det nästan som att vi kommer med något nytt, som ingen annan har hört än. För spelar vi på en medeltidsfestival så har ju alla redan hört säckpipa hur mycket som helst. Där är vi ju inte unika, även om vi har en annan tvist på det där.

Har Ni alltid varit intresserade av medeltid?

Björn: Inte jag, men det var väl du Pontus som skrämde mig in i det?

Pontus: Jag nördade väl in mig, spelade mycket teater i Åtvidaberg, är ju därifrån från början. Så var det Robin Hood och Ronja, utomhusteater, så blev jag intresserad av den här tiden, miljön, musiken, maten och vapnen. Sen har jag lurat in dom här stackarna.

Mats: Som barn var man intresserad, det var häftigt med riddare, man hade böcker och sånt där, sen började man skolan, då började dom rabbla upp massa kungar och vilka år, då tappade man ju allt det där. Sen när man åker runt på dom här tillställningarna då får man en annan bild av det.

Ni sjunger på både svenska och engelska, vilket språk föredrar ni?

Pontus: Det har blivit mer naturligt och skriva mer texter på engelska, eftersom det  var det jag gjorde i mitt förra band, så det har blivit automatiskt. Men det är ju många som efterfrågar att vi ska sjunga mer på svenska. 

Mats: Konstigt nog önskar tyskarna att vi ska sjunga på svenska ibland. Konstigt.

Pontus: Sen har vi våran producent på senaste skivan,han är ju från England, han tyckte väl att vi skulle köra på engelska, för han trodde väl det skulle sprida sig mera då. Jag vet inte, smaken är som baken.

Det finns en låt som heter Pestvisan, har ni skrivit den själva eller är det en låt ni har hittat?

Pontus: Pestvisan är ju en traditionell medeltidslåt från början, från 1500-talet, som handlar om digerdöden. Jag kommer inte ihåg vem som har skrivit den.

Björn: Ja, det var ju ett tag sedan.

Pontus: Första versen är väl en översättning, låten är ju från Florens, Italien. Andra versen har vi skrivit på själva. Lite snodd, och lite egenkomponerad.

Ni har ju släppt albumet Soul Collector i år, berätta lite om det?

Mats: Vi spelade på ett ställe som heter Sockerbruket i Göteborg, Då kom det fram en man från Portugal och började prata med Pontus, om att han producerat åt stora band, det lät som om han drog en rövarhistoria om alla kända band. Han sa att han ville jobba med oss. Han lät som en sol och vårare, men se googlade vi lite och allt stämde. Han höll på att bygga en studio utanför Göteborg, så han har hjälpt till med förproduktionen och själva inspelningen och allt.

Björn: Vi tog god tid på oss, för att få det som vi ville ha det. Det var ingen idé att stressa fram, det var lika bra det fick ta sin tid och försöka tima in den där när studion ska vara färdigbyggd, så vi kan hoppa in där och spela in den som första band. Vi försökte bygga hela skivan med en röd tråd, så vi har en story runt hela. Så hela skivan blir en konceptskiva. 
Så det handlar om en fattig musiker på medeltiden, som tyvärr pga kyrkan får sitt instrument förstört och får hela sitt liv raserat där. Men sen dyker det upp en liten filur, som erbjuder honom att få sitt instrument tillbaka mot att han skriver på ett kontrakt. Självklart går han med på det, skriver på kontraktet och får sitt instrument tillbaka och allting verkar bra, men nästa dag när han vaknar upp visar det sig att hela staden som han spelat för har brunnit ner mer eller mindre. Det visar sig att det är han själv som varit runt och gjort det. Kontraktet han skrev på var en allians med djävulen, så han är ute på nätterna med djävulen och sprider ondska och förstör.

Pontus: Samlar själar.

Björn: Så det är det vi har gjort hela skivan kring.

Vad har Ni för musikinfluenser?

Björn: Lite blandat ändå.

Mats: Alla är med och skriver låtar, det är ju sex olika människors musiksmak, som det blir en konstig blandning av.

Pontus: Meshuggah.

Björn: Jaa, Meshuggah, mitt stora favoritband, släppte ny skiva idag, för övrigt. Iron Maiden.

Pontus: Alice Cooper.

Björn: Eluveite hade ju du Pontus.

Pontus: Mycket folkmusik som sagt var. Garmarna och Hedningarna.

Har ni hört Skiltron förut?

Mats: När vi var på väg hem från någonting.

Björn: Tror vi satte igång nån skiva, men inte tidigare. Det var när vi fick höra att vi skulle spela ihop med dom. Så det var första gången, så andra gången blir ikväll då.

Hur fördriver ni tiden när ni är ute på turné och inte spelar?

Mats: Daniel är väldigt bra på att ta bilder på alla och göra en sån där facebookmapp, som man ligger och garvar åt.

Björn: Ska försöka producera ett fotoalbum nån gång och sälja.

Mats: Ibland jammar vi lite, och dricker lite öl ibland med.

Björn: Försöker ladda lite, vet man att det är folk man känner som kommer, så försöker vi umgås med dom litegran. 

Blir det långsamt ibland?

Mats: nej, vi är rätt bra på och underhålla varandra.

Pontus: Kan bli att man slocknar i bussen ibland.

Vad har Ni för planer framöver?

Pontus: Håller på och letar spelningar till nästa år. Vi har två festivaler i Tyskland nu, Hernerfest och Autumn Moon Festival. Så det är lite där neråt vi gärna vill spela väldigt mycket. För genren folkmetal så mycket större därnere än här.

Björn: Är man svensk och spelar den musiken därnere, då blir man lite mer exklusiv. Det har vi märkt när vi har spelat, vi har ju hyllats som bara den, det är där vi har publiken tror jag.

Pontus: Sen har vi pratat om att släppa en akustisk skiva, som vi kan sälja på våra medeltidsgig på somrarna och så. Så det är väl också nånting som ligger på planeringsbordet, så vi får se när det blir av.

Björn: Lite musikvideo så där. Lägger en liten hint där, som vi planerar just nu. Försöka få ut en sån, det är jävligt mycket planering, men det är kul. 

Beskriv bandet med tre ord?

Jävligt udda band.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar