onsdag 26 oktober 2016

Intervju med Civil War
Frimis Örebro
21/10 - 2016.


Civil war.
Ni är för närvarande på turné med Powerwolf. Hur är det och varför blev det just Powerwolf?

Rikard: Det är otroligt kul, vi har ju turnerat med dom tidigare, så vi vet att vi trivs ihop med sällskapet. Jag tror nog att det var därför vi fick erbjudandet att hoppa på den här turnén med dom, det var givet.

Nils Patrick: Bra paket.

Texterna i era låtar handlar mycket om historia. Krävs det mycket efterforskning när ni skriver?

Nils Patrick: En del, det beror på hur noga man vill vara. Vi är ju inga historialärare, vi är rockmusiker, vi tolkar ju saker på vårat sätt, om folk hittar faktafel så är det bara roligt. Om vi skriver om någon specifik sak, då måste man ju anpassa sig och inte skriva för mycket fel, så är det.

Den 4:e November släpper Ni albumet The Last Full Measure. Hur mycket tid lägger ni i studion under inspelningen?

Rikard: Ja, det är väldigt olika, individuellt. Vi sitter hemma, var för sig och gör påläggen själva. Tiden varierar väl beroende på hur mycket vi ska göra med. Svårt att säga, jag har faktiskt ingen aning hur mycket tid jag lägger ner. Alldeles för mycket.

Nils Patrick: Timmarna springer ju iväg när man sätter sig i studion. Man tappar både tid och rum. Vi har väl lagt ner åtskilliga hundra timmar på den här skivan. Tusen timmar säkert.

Var och när grundades bandet?

Nils Patrick: Vi grundade bandet i spillrorna efter den stora omvälvningen i Sabaton, när fyra originalmedlemmar hoppade av. Då fick jag tips om det innan det hade kommit ut till allmänheten. Min granne, han brukar åka med som Daniel Mullbacks trumtekniker, så han kom in och sa: sätt dig ner Patrick, så ska du få höra, och så berättade han och då sa jag till Gunnar som han heter att ja, va fan, vill dom starta ett nytt band så finns jag här. Sen några dagar senare ringde Mullback, ytterligare några dagar senare hade vi vårt första möte, och sen var det igång.

Det gick fort.

Nils Patrick: Det gick jävligt fort. Det var 2012 det, så tog vi Pizza Eriksson på bas, sen var bandet komplett.

I Februari 2014 åkte Ni på er första Europaturné. Hur var det?

Rikard: Det var jävligt kul och komma ut igen på vägarna. Hur tråkigt det än är när man har varit ute länge och man vill bara hem, så fort man kommer hem vill man ut igen. Det var behövligt och kul och komma iväg, speciellt med nya bandet och se reaktionerna på mottagandet.

Blev det bra reaktioner?

Rikard: Ja, absolut.

Nils Patrick: Vi körde ju direkt headline, det var ju en headline turné, så det var ju vi som var huvudattraktionen. Det slöt upp många , Sabaton har ju fanclubs i varenda jävla stad, så det var ju många som kom ifrån sabatonlägret. Det var helt okej faktiskt, den var inte slutsåld turnén, det var den inte, men för att vara första headline turnén så var det bra.

Vilken låt är svårast och spela och sjunga?

Rikard: Spelmässigt får det nog bli låtar ifrån nya skivan som släpps Den är mer avancerad än dom tidigare. Vi har inte hunnit känna på dom låtarna så mycket, så jag vet inte än.

Nils Patrick: Efter den här turnén ska vi börja repa igenom dom nya låtarna till kommande turnén så det blir spännande, mycket att stå i för oss allihop.

Hur planerar Ni inför en turné, och hur bestämmer ni vilka låtar som ska vara med på setlisten?

Nils Patrick: Det är mycket logistik, man måste planera. Låtarna brukar vara det enkla, vi vet vilka låtar som sitter bäst och nu när vi gör ett sånt här förbands gig med Powerwolf, då spelar vi bara 45 minuter, så då tar vi verkligen det vi tycker är bäst, det ger sig självt.

Rikard: Man vet ju vilka låtar som publiken gillar också, så vill man ju ha ett bra set, det får ju inte vara att ena halvan bara har lugna låtar, man vill ju sprida ut det.

Nils Patrick: Det är viktigt att det är varierat, så det aldrig blir tråkigt liksom.

Så publiken står och diggar?

Nils Patrick: Men så är det, man vill ju att det ska hända nånting hela tiden ju, och det vill publiken också.

Vad tänker Ni på sekunden innan ni går på scenen?

Nils Patrick: Jag brukar tänka, dör jag på scen ikväll, då ska jag i alla fall dö nöjd. Varje spelning är som en idrottsmatch, man ger allt och man fokuserar innan.

Johanna: Stängde jag av spisen?

Nils Patrick: Det brukar jag inte tänka på. Jag bara fokuserar, man ska ge absolut allt man har. Ju mer man är ute på turné som sångare, ju mer sliten blir man ju. Sjunga varje dag, så man får ju sitta och dricka honungsté och sånt där.

Så det är mycket röstvård med?

Nils Patrick: Ja, hela dagarna.

Rikard: Det är väl fokus på giget och inte så mycket tänka.

Nils Patrick: Men ofta så händer det ju så mycket skit, som igår, när inte din stärkare funkade. Helt plötsligt var hans stärkare död, så han fick ju hålla på med det.

Rikard: Nästan ända in på giget.

Nils Patrick: Fem minuter innan vi ska på scen, så då hinner man inte ladda så mycket. Men det gick bra ändå, fick spela på lånade grejer. Hoppas det funkar idag då.

Vad har Ni för musikinfluenser?

Nils Patrick: Jävligt olika, men grunden är densamma, det är hårdrock, klassisk hårdrock. Queen och Abba, och allt möjligt. Jag lyssnar mycket på folkvisor och sånt där, för inspiration, inte för jag tycker det är jättebra.

Rikard: Melodier, det kan man ju få var som helst ifrån. Som du sa, svenska folkvisor och folkmusik överhuvudtaget, innehåller mycket bra melodier, som går att översätta..

Nils Patrick: Jan Johansson, jazz på svenska, honom har vi stulit mycket av förut, inte stulit av men varit inspirerande av mörka svenska folktoner.

Vad är det som avgör vilken låt som blir den första att släppas från den nya skivan?

Rikard: Egentligen är det väl skivbolaget som ska ha sista ordet, så är det. Det ska ju vara något som sätter sig på en gång, som tilltalar lyssnaren. Nu på senaste skivan, så för oss var den redan klar, vi har väl fått kämpa lite med skivbolaget, att vi skulle ha just den låten. Den är lite udda, mot övriga så vi får se här om en vecka hur mottagandet blir på den, minst sagt udda.

Nils Patrick: Vi har ju släppt en lyric video, men det var ju skivbolaget som släppte den. Vi tycker ju själva att den är en bra låt, men det är ju ingen given singel. Men den är mer en pretaste, det riktiga elddopet kommer här med videon, helt galen låt, jättesnabb, det är lite Hoffmaestro över den, som punk liksom.

Spännande!

Nils Patrick: Den är ruskigt cool. 

Kommer Ni att vara nervösa när den släpps?

Nils Patrick: Det kommer att bli nervöst, för att det är en så galen låt.för att komma från ett hårdrocksband. Den tänjer verkligen på gränserna. Jag brukar säga att den är en blandning av Hoffmaestro och System of a Down.

Rikard: Det kommer bli kul.

Nils Patrick: Lite balkan musik nästan.

Vad häftigt!

Nils Patrick: Helt sjukt ja.

Vad händer framöver?

Nils Patrick: Efter turnén, vi har två gig kvar, så ska vi repa in nya låtarna, sen ska vi till Tel Aviv och spela i December, så då har vi en och en halv månad på oss och repa in nya låtar. Där ska vi vara headliner med, så att då måste det vara ett längre set. Vi kommer att spela i en och en halv timme där säkert. 

Rikard: Sen är det ju planer för nästa år, turnér och festivalsommar. Det ser väl ut som att det blir en Europaturné i April, sen är det festivalsommar och sen blir det nog en Europaturné till hösten.

Det blir lite och stå i alltså?

Rikard: ja, nu är det bara ut och spela.

Nils Patrick: Det är bara och välja om man vill stå still där man är, eller om man vill högre. Då är det bara och spela mycket live som gäller. One hit wonders finns inte inom hårdrocken, det finns väl inom skvalmusiken, men inte inom hårdrocken, då är det bara att spela live som gäller. live is life.

Beskriv bandet med tre ord:

Nils Patrick: Hårdrock, glöd och kvalite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar