söndag 29 november 2015

Intervju med Bloodbound
27/11 2015
Palatset Linköping.

Bloodbound
Jag fick en pratstund med bandet Bloodbound, efter deras bejublade konsert på Palatset i Linköping. Här pratar dom om skivor, livet och allt där emellan.

Hej och välkomna! Hur kändes konserten ikväll?

Pelle: Tack ! Det gick bra, tycker jag. Jävligt varmt, men jag är gammal och tjock.

Tomas: Det var jävligt varmt. Redan innan giget var vi svettiga. Men det var kul!

Varifrån kommer namnet Bloodbound?

Tomas: Faktiskt så var det jag och Berg som satt och spåna på ett namn. Jag tyckte det skulle vara något med blood, och då tyckte Berg bloodbound. Vi fick senare reda på att det var en låt med Hammerfall, eller Berg visste väl det, jag tänkte inte så mycket på det. Så det var det, vi ville ha nånting med blod, Så det kommer därifrån.

Nosferatu
Ert debutalbum, Nosferatu, vad har det betytt för Er fortsatta karriär?

Tomas. Ja det fick en jäkligt bra start måste jag säga.

Pelle: Ja det vart en topp kan man säga. Hoppade långt fram i kön redan från början. En riktigt stor fördel. Det är mycket det, det handlar om, att sticka ut, i mängden på nåt sätt.

Tomas: Det var ju låtarna på Nosferatu också såklart, men imagen gjorde att vi fick mycket uppmärksamhet. 

Varifrån fick Ni inspiration till albumet Stormborn?

Tomas: Stormborn, grunden därifrån kommer ju ifrån Game of Thrones. Just den låten handlar om Daenerys, hennes resa och vad hon gör. Sen är det ju några andra låtar som tex iron Throne som refererar till serier. Men det är inget koncept album. Det är några låtar som kommer ifrån fantasy tema.

Ni har turnerat en del, vilket ställe har varit bäst?

Pelle: Masters of Rock, i Tjeckien.

Tomas: Tjeckien får vi säga, Masters of Rock.

Pelle: Allt är så jäkla bra ordnat. Redan första gången vi spelade där, 15 - 20 tusen personer där.

Tomas: Vi släpper ju dvdn också från Tjeckien, för det är ett av våra favoritställen att spela på. Vi har ju mycket trogna fans där och det är liksom ett av dom första länderna att uppmärksamma Bloodbound. 

E: Vad kul!

Pelle: Jag tycker mycket om östeuropa också.

Tomas: Hela östeuropa har varit bra faktiskt. 

Pelle: Vi åkte på turné 2009 med Hammerfall och Sabaton. Just Tyskland kan vara lite mätta, andra band kommer dit och spelar, men östeuropa är det sån succé överallt. Vi var första förband på den turnéen, ändå var det packat med folk, dom höll på och trampa ner varandra för att komma in. Det var jävligt schysst. 

E: Vad häftigt! 

Pelle: Ja det var kul! 

Tomas: Framför allt var det kul och spela i öst också. Vi spelar i så mycket länder som man aldrig skulle åka till annars, så det var väldigt roligt. 

Joacim Cans, Hammerfall
På tal om Hammerfall, visst var det så att Joacim Cans gärna ville sjunga med Er?

Tomas: Ja, Joacim har sagt att om det är ett band han gärna vill sjunga med som inte är Hammerfall så är det Bloodbound. Så det var en komplimang. 

Pelle: Mycket hjälp av honom.

Tomas: Han är en superkille. Jävligt trevlig och han har hjälpt oss jättemycket. Vi har mycket att tacka dom. 

Pelle: Måste ju nämna Sabaton också. Varit jätteschysst mot oss och hjälpt oss jättemycket, och få spela spelningar med dom. Vi ska ut på turné med dom till våren.

Tomas: Det är en bra gemenskap bland dom svenska banden.

E: Det är ju roligt, hjälpa varann lite.

Ni spelade på Bollnäs Festivalen med en symfoniorkester och Paul Di Anno. Hur var det?

Pelle: Surrealistiskt egentligen. när vi skulle repa, kom han till våran replokal. Man sitter och lirar och så inser man, att man sitter och spelar gamla maidenklassiker med maidens originalsångare.

Tomas: Hade fan gåshud då alltså!

Pelle: Det slog en mitt i,

Tomas: Han kan verkligen ge gärnet. Det var som att flyttas tillbaka till dom två första maiden skivorna. Det var jävligt roligt. 

Pelle: Sen spelade vi en gång till med honom. Rockwekeend körde vi ett par låtar, det var himla häftigt att köra gamla maiden låtar orginal på något sätt.

E: Förstår det. 

Stormborn
Det finns ju en del powermetalband, vad är det som får Bloodbound att sticka ut?

Patrick: Jag som jämt varit ett powermetalfan, Har varit fan av Bloodbound innan jag kom med i bandet. Kan ju säga att Bloodbound har alltid satsat på melodierna. Det finns jättemånga som kan spela bra, många jätteduktiga sångare och så. Men Bloodbound har ju alltid haft det där lilla extra i melodierna på något sätt.

Pelle: Det finns nästan lite AOR tänk i melodierna, det ska fastna liksom.

Tomas: Låtarna går ju först alltså, så är det ju.

Patrick: Man ser och hör många powermetalband, men dom har inte samma kvalité på låtskrivandet helt enkelt. Fast dom spelar lika bra.

Tomas: Nästan

Patrick: Nästan

Shadowquest
Patrick, du sjunger ju även i Shadowquest. Hur går det att kombinera med Bloodbound?

Patrick: Det går jättebra, för Shadowquest spelar lite grann när alla har tid på något sätt. Eftersom Jari som spelar bas där, han är ju även med i Masterplan, och turnerar ganska flitigt. Så vi har sagt att det är ett sånt band, där vi gör det vi kan när alla har tid för att göra det. Så Bloodbound kommer att vara mitt prio ett. Det är samma för dom andra i bandet, i andra band. 

Patrick Johansson, Bloodbound
Hur var det att sjunga med Bloodbound första gången?

Patrick: Första gången var i en replokal i Bollnäs. Jag kommer ihåg det här ganska väl faktiskt. Jag var ett fan av bandet, jag stod och tittade väldigt mycket på Tomas då, eftersom jag själv är gitarrist och sångare, och bara blev så jävla sjukt imponerad på hans gitarrsolo, så jag bara stod där åh bara hakan ner i golvet, och så tänkte jag fy fan det här är coolt. Jag har lyssnat mycket på deras låtar på skiva och nu så är jag här liksom. Det var jävligt fränt, häftig upplevelse. Jävligt grymma musiker som man fick va med och skapa musik med.

Så du tänker för alltid stanna i Bloodbound?

Patrick: Så länge dom vill ha mig i Bloodbound så är jag med i Bloodbound.

Pelle: Nej, vi ska inte byta

Tomas: Vi får se, vi får se.

E: Nej, Ni får inte byta bort honom

Tomas: Aldrig.

Patrick: Sen är det ju en jobbig grej, det är ju alltid jobbigt att ta över från en annan sångare, speciellt en väldigt uppskattad sångare. Jag tyckte ju själv att han va grym som sångare, och så ska man då vara den som tar över efter, det är såklart nervöst, men så känns det som att fansen har tagit till sig mig också, så övergången där var bättre än jag trodde den skulle bli. Jag kommer från ingenstans egentligen. Dom här hade redan byggt upp ett namn. 

Tomas: Vi var ju liksom väldigt noga med vem vi skulle ta in, så var det ju. Vi kollade väldigt mycket, funderade och lyssnade. Vi hade ju hört Patrick sen tidigare, och kände honom lite personligen också. Det var ju liksom det här kan bli riktigt bra. Så kom han upp och testade, vi höll han lite på halster, men sen så. Det var ju inget snack om saken att det var rätt sångare liksom.
Vi hade ju rätt mycket strul innan med Urban, han visste inte hur han skulle göra, men vi har inte ångrat en sekund av det.

Anders: Det är ju viktigt att det är en person man kan umgås med. Man lever väldigt intimt med varandra. 

E: Kemin där?

Pelle: Det är nästan viktigare att det är folk man kan umgås med. Är man på turné, och allt sånt där, man går och lägger sig tillsammans, ibland när man har druckít lite mycket. Nej men man vaknar tillsammans och umgås dygnet runt, och då är det viktigt att folk som man trivs med. Då funkar det så här, att folk som inte kan sjunga, men är jävligt trevliga.

Vilken låt tycker Ni om att köra live?

Pelle: Börjar bli gammal, så nån långsam.

Tomas: Men det är ju alltid roligt att köra något nytt, så är det ju, Nosferatu är ju alltid rolig att köra live, för det är avslutningslåten och det blir drag, men jag tycker det är kul att köra lite nytt nu liksom. Det är nog någon låt från Stormborn, kanske Stormborn låten.

Pelle: Personligen tror jag Metalheads Unite, tung låt, gillar att lira såna.

E: Den är skön

Pelle: Trummässigt och spelmässigt så den rolig att spela. 

Anders: Det är svårt, dom gamla låtarna som folk kan utan och innan, dom är ju roliga att spela för man får respons, Dom nya är roliga för dom har man inte spelat sönder. Det är ju svårt, en låt.

Det kan väl variera från dag, till dag?

Patrick: För mig är det Nightmares From the Grave, från nya plattan. Det är ju en av mina favoriter på den nya skivan. Men samtidigt är den en så jäkla utmaning att sjunga den, så jag bävar ju alltid lite för den. 

Tomas: Riktigt svårt

Patrick: Ja det är svårt. men samtidigt när man sätter den så känns det så jäkla bra liksom. 

Pelle: Iron Throne tycker jag, dels är det en bra låt som jag öppnar med ganska ofta, då är man ju jämt extra taggad, sen ändå lite jobbig för mig när jag börjar bli gammal och trött. Men jag tycker det är en jävligt bra låt från senaste skivan. Den är ju ganska kul och spela, dom dagar jag orkar. 


När Ni inte jobbar med musik och är ute och turnerar, vad tycker Ni om att göra då?

Pelle: Ligga på soffan hemma, laga god mat hemma, låsa dörren och stänga av telefon. Laga god mat, dricka rödvin. Bara kolla på tv och göra ingenting.

Patrick: Min absoluta favoritsyssla är  ju, jag och min blivande fru får jag väl säga, när vi sitter och spelar playstation hemma, tar nån drink och har det jävligt gött liksom.

E. Härligt!

Pelle: Du säger det inte bara för att hon står där och lyser?

Anna: Det är faktiskt sant.

Patrick: Det är faktiskt en av mina bästa kvällar nu. 

Skön avkoppling från allt annat?

Patrick: Ja verkligen. 

Pelle: Dom dagar man inte har nåntting, bara ligga hemma med min fru, är ju numera äkta make. men det är fan det bästa.

Nu kommer en svår fråga, vilka tre ord skulle beskriva Bloodbound bäst?

Patrick: Får jag svara på den? Heavy Fucking Metal!!!!

Tomas: Det blir inte bättre än så!

Tack så mycket Bloodbound!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar